Вселенският патриарх Вартоломей стана почетен професор по екология

  26 Юни 2023, 16:56     1972     0   
     


Вселенският патриарх Вартоломей, наричан "зеления патриарх" заради своята ангажираност по въпросите на опазването на природата, беше обявен за почетен професор по екология на американския земеделски колеж в Солун, предаде АНА-МПА.

Титлата беше присъдена за значителния принос на Вселенския патриарх в пробуждането на екологичното съзнание на глобално ниво и за международните му действия и намеси в справяне с климатичните промени и опазването на околната среда.

Основна тема в речта на патриарха на церемонията бяха последиците от изменението на климата и начина, по който православието подхожда към глобалния екологичен проблем.

През 32 години под ръководството на Вартоломей Вселенската патриаршия е организирала множество научни конференции, междурелигиозни симпозиуми, срещи и инициативи с цел повишаване на осведомеността на хората за околната среда и опазването на природата.

„Вселенската патриаршия беше първата християнска църква, която реагира пред лицето на екологичната криза“, заяви патриархът и определи унищожаването на природата като „грях“.

В речта си Вартоломей подчерта, че „екологичният проблем има духовно и морално измерение“ и „изменението на климата вече не е сценарий за бъдещето, а болезнена, осезаема реалност“.

Той отбеляза, че за да се обърне ходът на последиците от изменението на климата, са нужни също екологично образование, пробуждане на младите хора и създаване на екологично съзнание, а не само политически решения, държавни намеси и международни договори за климата.

По негови думи пътят към екологична промяна включва екологична икономика, промяна в производството и използването на енергия в селскостопанството, промишлеността и транспорта, предаде БТА.

Поради усилията си за промяна по основни теми като мира и околната среда, Вартоломей е наричан „зеленият патриарх“. Именно той определя 1 септември като Ден за опазване на околната среда, посочва "Катимерини".