Защо затворихме 4 реактора, след като ЕК подкрепя ядрената енергия?

  23 Март 2024, 12:28     1223     0   
     


Урсула фон дер Лайен заяви на срещата на върха за ядрената енергия в Брюксел, че атомната енергия е "един от най-евтините начини за осигуряване на чиста енергия в голям мащаб". Сега разбираме, че вече бъдещето на Европа е в ядрената енергия, която е зелена и устойчива, а България ще плати 20 милиарда евро, за да възстановим това, което ликвидирахме преди почти 20 години заради политиките на Европа. В момента чуваме точно обратните твърдения на това, заради което ни накараха да закрием ядрените си мощности.

Затварянето на 4те ядрени реактори в АЕЦ Козлодуй е едно от най-лошите решения в новата история на България.

Европейската комисия прие ядрената енергия и природния газ за зелени 

Kaкво се случи на срещата в Брюксел? 

Удължаването на срока на безопасна експлоатация на съвременните атомни електроцентрали може да помогне за постигането на климатичните цели. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата на върха за ядрената енергия, която се провежда в Брюксел, предаде Ройтерс.

Това е "един от най-евтините начини за осигуряване на чиста енергия в голям мащаб", посочи Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че проектите за изграждане на нови ядрени мощности са изправени пред редица предизвикателства. Сред тях е и осигуряването на финансиране. Някои от тези проекти вече са надвишили първоначално заложената цена за реализацията им и изпълнението им се забавя, отбеляза председателят на ЕК.

Малки модулни реактори  Урсула фон дер Лайен посочи, че "малките модулни реактори са обещаваща технология и в момента тече надпревара за нейното въвеждане". Ядрената енергетика отново е обект на интерес от страна на Европейския съюз на фона на необходимостта от алтернативни източници на енергия след ограничаване на доставките на руски природен газ. Тя се разглежда и като възможност за постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 на сто до 2030 г.

Може ли да се изгради АЕЦ на мястото на въглищните централи? 

Евросъюзът обаче, е силно разделен по въпроса за използването на ядрената енергия. 

Група страни, сред които се откроява Франция, смятат, че ядрената енергия има ключово значение, но други държави, сред които са Германия и Австрия, не са съгласни с това. Те изтъкват, че ЕС трябва да се фокусира върху развитието на възобновяемите енергийни източници.

 


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1