Излезе резултатът от химичния анализ на Марица, където загинаха 29 крави

  28 Юли 2020, 15:21     8264     2   
     


Качеството на водата на Марица е в нормата. Това показват резултатите от химичния анализ на водите на реката, където загинаха 29 крави.

Пробата е взета в района, където се случи трагедията.

Все още не са излезли резултатите от кладенците по поречието на реката, заради чиито спиране, 48 населени места са вече втори ден без вода.

Няма установени други загинали животни или риби по поречието на Марица.

Българска агенция по безопасност на храните е взела проби от кравите, пили вода от река Марица. Те ще бъдат изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. След установяване на причината за смъртта ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение на собственика.  

На място е пристигнал и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Припомняме, че вчера 29 крави загинаха на брега на река Марица, близо до Димитровград, след като пили от водата. Според експерти причина за смъртта може да са изхвърлени пестициди от близко предприятие, които обаче бързо са се разредили във водите на Марица.

Превантивно беше спряно водоподаването на всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград, сред които Димитровград,  Симеоновград, Харманли и Любимец.


     

Самуил28.07.2020 г., 19:20 ч.

Ега ти държавата,която се занимава с 29 крави.Някой си ги е отровил а сега иска държавата да му ги плати.Защо не е измряла рибата .В каналите е пълно с риба,уклеи,таранки, линове и тн.

Кака Пена28.07.2020 г., 17:42 ч.

Водата е ЧИСТА, а кравите УМРЯЛИ.......