Китайска компания клонира полярен вълк

  03 Октомври 2022, 14:41     2818     0   
     


Китайска компания е успяла да клонира полярен вълк.

Вълчицата Мая, която е родена на 10 юни в лабораторията на „Sinogene Biotechnology Company“ в Пекин, е вече на 114 дни и се развива нормално, съобщиха от компанията. Интересно е, че женският вълк е износен от сурогатна майка куче, от породата Бигъл.

„Синоген“ от години се занимава с клониране на животни - на починали домашни любимци за клиенти от най-високите класи на обществото в Китай. Компанията обаче е решена, че е натрупала достатъчно опит и е време да го използва, за да помогне при опазването на застрашени видове.

Клонирането на Мая е отнело 2 години, като за целта са създали 137 специални ембриона на полярни вълци. В процеса са участвали 7 женски Бигъла, които са били оплодени по метода ин-витро. Само една от женските обаче е успяла да забременее успешно.

В момента Мая и майка й живеят все още заедно, но се очаква, че когато вълчицата стане достатъчно голяма, тя ще бъде преместена в парка за диви животни в северния град Харбин, където живее глутница от вида.

След успешното клониране е подписано споразумение между „Синоген“ и Паркът за диви животни в Пекин, но все още няма обявени конкретни бъдещи проекти.

След всеки успех на клонирането, темата за използването му за спасяване на застрашени видове, става все по-актуална.

Преди две години американска компания успешно клонира кон от критично застрашения вид Пржевалски, а световноизвестният харвардски генетик Джордж Чърч е все по-близо до това да клонира мамут.


     

 


Последни