Моят край - пещера Духлата

  07 Юни 2019, 17:23     4891     0   
     На югозапад от черни връх, в южните поли на Витоша, се намира един от най-интересните карстови райони у нас – Боснешкия. В него главно място заема пещера „Духлата“, най-сложният пещерен лабиринт в нашата страна, рекорден по дължината си – над 18 км. Той предватлява шестетажна система от свързващи се по между си подземни галерии, срутища зали, пропасти, седем реки и водопади. Забележителна с минералната си укра, богата на арагонитови, калцитни вторични образувания, хеликтити, цевички, пещерни бисери и пещерно мляко. Пещерата е защитен обект, обявен за природна забележителност.

Интересно изследване на възрасттана калцитните образувания в пещара „Духлата“ беше проведено през 90-те години на 20ти век от доц. д-р Явор Шопов и колектив. В резултат от тях се доказа съществуването на всемирния потоп от преди 8 хиляди години, който се е запечатал във вторичните, калщитни образувания на пещерата.

Тя е свидетелство затова повсеместно наводнение и този природен катаклизъм. Изследването е отразено в предаването на National Geographic – Древните досиета Х: Потопът.

Инж. Мария Златкова
 

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak