Моят край - село Борово

  11 Юни 2019, 16:58     5983     0   
     


Село Борово се намира в средната част на Родопите, на 1050 м. надморска височина. Разположено е в Преспанският дял на изток от седловината Рожен в Западнородопския масив. Най-висок връх тук е връх Кръстов – 1428 м.

Името на селото произлиза от названието на красивото иглолистно дърво бор. В миналото мястото на сегашното селище е било покрито с борови гори. Над селото се издигат величествени, причудливи скали, които му придават неповторима красота. В него се намира църквата „Света Богородица“, чиито купол е направен изцяло от камък, без да е използвано дърво.

Около селото има няколко параклиса. Има изградени и няколко еко пътеки.Над селото се издига храмът “Възнесение Господне” и от него се открива уникална гледка. Празникът на селото се чества всяка първа събота на септември, тогава има надпявания, хапва се курбан и вкусни родопски ястия.

На 7 км. от селото се намира манастира "Св. Троица" – разположен на вр. Кръстов 1428 м., известен като Кръстова гора. Поверието гласи, че грузински монаси от Бачковски манастир са заровили част от кръста Господен, който са откупили от султана в Цариград.

Росица Ефтимова

 

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak