Моят край - село Младежко

  15 Юни 2019, 11:24     5482     0   
     


Село Младежко се намира в планината Странджа, на 38 км. от гр. Малко Търново и на 50 км. южно от гр. Бургас.

През 19 и  началото на 20 век носи името Карамлък. После през 1958 година се преименува на Младежко, в чест на младежите, построили шосето по течението на реката. Селото отбелязва своя празник в деня на Голяма Богородица – 28 август.

Природата е била много щедра към местността и тук има много природни забележителности. Една от тях е  „Пещерите и изворите на река Младежка”. От селото до изворите на реката има пешеходен маршрут, дълъг около 1 км., който е по нейното поречие. Тя е  дълга около 40 км. и се влива се в река Велека.

Над изворите се намират останките от най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа – Голямото кале. В района има 19 пещери като най-дългата от тях е Калето - 302 метра, а най-късата – Кошарата - 9 метра. В близост се намират и каньоните на реките Близнашка и Евренозовска.

Тук са и пещерите Леярниците, които са били дом за хората в античността. В региона е и защитената местност „ Босна”, като всичко това е част от резерват Странджа.

Красивата местност и  чистият въздух привличат все повече туристи.

До всичките тези забележителностите се стига чрез изграден пешеходен маршрут, по който са изградени голям заслон, мостове над реката, наблюдателна кула.

Златин Ефтимов

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak