Моят край - село Валевци

  14 Август 2019, 15:16     15715     0   
     


Нашата родна България е малка  по територия страна, но пълна с чудни места, пленителна природна красота и вълнуващи архитектурни забележителности, които заслужават да се видят.

     Едно такова вълшебно място, до скоро неизвестно за мен, е село Валевци, разположено в Централна Стара планина, на около 30 км. от гр. Севлиево.

     Село Валевци си заслужава да бъде посетено от ценителите на спокойствието, красивата природа и легендите. Селото има само 8 постоянни жители, 2 къщи за гости и 1 хотел, които са добре посетени, особено през почивните дни.

     През горещите летни дни можете да се разходите из дебрите на Стара планина. Тук е един от входовете на Национален парк "Централен Балкан". В съседство се намира Държавната животновъдна станция "Росица", местност Лъгът, която предоставя възможност за езда на елитни породи коне, ще зарадвате душата си с вида на свободни сърни, елени и кончета. Лъгът е и удобен изходен пункт към върховете Мазалат и Ботев.

     Село Валевци е подходящо място за отдих и почивка през всеки сезон. Река Росица и нейните притоци създават едни от най-живописните кътчета в планината. Край вировете има чудесни места за плаж и почивка. Рибарите пък могат да опитат  късмета си с пъстървата в реката.

     В непосредствена близост до селото се намира и крайпътното заведение "Bedoin", което е изградено предимно от дърво, в интересен стил. Вечерно време там се организират дискотеки и купони.

     Само на няколко километра от село Валевци се намира Батошевският мъжки манастир. Обграден от вековни гори, стъпил на висок хълм, светата обител внася в душата мир и спокойствие.    

     Любителите на културно-историческото наследство не бива да пропускат средновековния град Хоталич на 4 км от гр. Севлиево. На 40 - 50 км са гр. Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - първият в България музей на открито. На 4 км по-нагоре е Соколският манастир. В центъра на двора му е кръгообразната белокаменна чешма с осем чучура, изградена от прочутия майстор Колю Фичето.

      А изпитате ли носталгия по динамиката на града или пo големите туристически курорти, съвсем близо до с. Валевци са гр. Севлиево, Априлци и Троян.

      Можете и просто безцелно да покарате колело в околностите и да се насладите на красотата и тишината на гората.

Мария Боева

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak