Моят край - село Врабево

  19 Юни 2019, 15:48     4972     0   
     


Село Врабево се намира в Предбалкана, в центъра на триъгълника между градовете Троян, Ловеч и Севлиево и има богата история, за която говорят имената на местностите, разположени на територията му.

Като населено място Врабево е възникнало по време на военните действия, водени от братята Асен и Петър през 1185-1187 г.. В земите на сегашното село се смята, че е станала една от многото размени на военнопленници и голяма част от тях са пожелали да останат.  Легенди за местностите “Царевец”, “Петров дол”, “Каля черква” и “Царската чешма” също са свързани с въстанието на братята Асеновци за освобождение на България от Византийско робство. 

Едно от предположенията за произхода на името на с. Врабево е трансформация на наименованието Робово село - Рабево –Врабево.

За най-известната и посещавана местност в селото - Гяур баир, има няколко легенди. Една от тях гласи: Младият българин Стоян се спречква с бея за мома Деляна и беят му казва, че момата ще бъде негова, ако той я изнесе на ръце до върха на баира без да почива. Стоян я изнася и там умира. Днес на лобното място на Стоян на върха на хълма се намира малък параклис с висок кръст до него, който нощем бива осветен.

Ивета Димитрова

 

В рубриката "Моят Край" може да печелите награди от магазини Технополис като ни изпращате истории за вашите любими места в България. 

Ето как: www.ekonovini.bg/bg/razkazhi-ni-za-tvoeto-lyubimo-myasto-v-balgariya-i-specheli-nagrada-ot-magazini-tehnopolis-eto-kak