Може ли България сама да си осигурява ядреното гориво?

  11 Септември 2022, 11:14     12592     5   
     


Страната ни е една от най-богатите в Европа по залежи от уран. До 1988г. е имало 48 мини и две преработвателни предприятия в Елешница и Буково. От 1942 година, когато немци откриват залежи, до края на 80-те, България е изнесла над 30 000 тона уран. Рудата и концентратът, в продължение на над 40 години, са заминавали за Съветският съюз под надзора на КГБ. Българският уран е в основата на съветска ядрена програма и разработването на ядрените оръжия през 50те и 60те години на миналият век.

До 1990г. България е добивала почти 2% от световното производство на уран. През 1988 г. са изкопани рекордните 645 тона уран. Добивът е прекратен през 1992г. от правителството на СДС, когато министър председател е Филип Димитров, поради неефективност. Част от мините са изоставени, някои запечатени, а други рекултивирани.

В момента има бум на търсенето на уран в световен мащаб. Само в Европа към настоящия момент работят 143 ядрени реактора. В целия свят се строят нови ядрени мощности.

В същото време, по стари изчисления, в България все още има залежи от най-малко 40 000 тона уран. Това е и причината през 2006 година четири световни компании да поискат да възстановят уранодобива в страната. Заявки тогава са пуснали руската ТВЕЛ, канадските Canadian resources house и Cameco, както и австралийската Headgate. По това време обаче, под натиска на Европейската комисия, България вече е затворила 4 блока в АЕЦ Козлодуй. Тогава европейските настроения са все още негативни към ядрената енергия.

Днес енергийната криза в Европа вече е факт. Факт е и решението на Европейската комисия, която официално прие ядрената енергия за зелена. Възобновяемите енергийни източници все още са несигурни производители на енергия, защото зависят от климата, и не могат да покрият нуждите на енергоемките производства.

Все още няма и достатъчно достъпни и ефективни възможности за съхранение на добитата през деня енергия.

Така в днешно време енергийната независимост е най-важният компонент от националната сигурност на една страна. С възможността за изграждане на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй ще възникнат и въпросите -  от къде, какво и колко ядреното гориво ще е необходимо за работата на реакторите. Същото е валидно и за 5 и 6 реактори.

Възстановяване на уранодобива в България, при наличните големи залежи, ще ни осигурят сигурност и икономическа стабилност за години напред. Този ресурс може да ни осигури стабилност при зеления преход, до момент, в който възобновяемите източници не станат достатъчно ефективни и евтини.


     

Стоян15.09.2022 г., 12:31 ч.

Дали може България сама да си осигурява ядреното гориво? Само ако преди това дадат една обществена поръчка за няколко милиона на Тома Белев или на жена му от WWF, за да преброят урановите мини в страната!

Бай Милен13.09.2022 г., 19:03 ч.

, и ние ще го купуваме от тях на тройна цена, като руския газ. А реакторите ни са руски и е редно с "оригинално" гориво да се зареждат! Но на тях им остава малко живот и после ще внасяме ток, че е по екологично!

Бай Милен13.09.2022 г., 18:58 ч.

Да не стане- отново сме зависими! Тоя път от САЩ, Уестингхаус?
Работил съм в "Редки метали" и знам някои неща. Сега, обаче, новите ни приятели, ще ни работят. Ще изнасят урана уж за америка, но ореди това ще го дадат на Русия, да го пообработи. После ще го вземат и ще направят урановите горивни пръти по техен стандарт и ние ще го ?

Димо12.09.2022 г., 16:43 ч.

Уранова руда срещу ядрено гориво е напълно възможно.Ще се спестят стотици милиони.

Иванко12.09.2022 г., 16:20 ч.

Урнова руда е едно, а ядрено гориво е нещо съвсем друго, което България никога не е произвеждала и не може да произвежда.