Пътник с температура, пристигащ от Китай, е изолиран във варненска болница

  03 Февруари 2020, 11:50     5151     0   
     


Пътник с температура 37.1 градуса, пристигащ от Китай, е изолиран във варненската болница УМБАЛ „Св. Марина”. Това съобщи тази сутрин здравният министър Кирил Ананиев, докато проверяваше термокамерите на терминал две на Летище София.

„Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ „Св. Марина”, посочи здравният министър.

Министърът добави, че всички пътници на Летище София вече преминават през термокамери, които определят вътрешната температура на човек. При температура над 37 градуса, въпросният пътник бива изолиран в стая и прегледан. Той попълва анкета – къде е пребивавал, дали има болки, неразположение и други. Хората с температура се извеждат от специално определен изход на летището.

На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „Св. Марина” във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение, обясни министър Ананиев.

Днес се очаква да заработи термокамерата на терминал 1 на Летище София, а до края на седмицата и тези във Варна и Бургас.

Запитан за пристигащите по море в България той отговори, че вече здравните власти първи ще проверяват екипажа и пасажерите на всеки кораб:

„В момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До сега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби”.


     

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   217    0