Столична община трябва да вземе пример от Самоков за лифтовете

  12 Юни 2020, 12:47     4680     4   
     


Снимка: Няма как кабини произведени преди 60 години да се възстановят и пуснат отново.

В началото на 2018 година „Бороспорт АД“ внася искане до кмета на Самоков и Общинският съвет за разрешение и разработване на Подробния устройствен план /ПУП/ за реконструкцията на лифт Мартинова бараки в курорта Боровец.

Фирмата иска да подмени стария четириместен лифт с нов и модерен, с по-голям капацитет, безопасен и удобен за туристите шест седалков, произведен от световната компания „Лайтнер“.

На мартенското заседание, тоест в рамките на законоустановения срок, Общинският съвет на град Самоков разрешава изработване на ПУП-а за новото съоръжение, по съществуващото трасе на действащият в момента лифт. Издадено е и право на ползване на „Бороспорт“ за земята, която е общинска собственост. Това означава, че компанията инвеститор е освободена от плащането на наем .

На 22 декември 2018 година новият лифт Мартинови бараки е открит. Само за 9 месеца, след решението на Общинският съвет на Самоков, са минати  другите процедури, строителството е завършено и съоръжението влиза в експлоатация. Трасето на лифта преминава през обявената през февруари 2020г. защитена зона Рила буфер

На 17.02.2020 година „Витоша ски“ внася искане до кмета на София и Общинският съвет за разрешение да разработят Специализиран подробен устройствен план /СПУП/ за пътническа  въжена линия Княжево – Копитото.

В заявлението изрично е посочено, че няма да се променя съществуващото трасе на лифта. За производител на новата кабина е избрана водещата  фирма „Лайтнер“, както е и в Боровец.

За разлика от Самоков, до този момент, вече почти четири месеца, „Витоша ски“ нямат отговор от Столична община.

Вместо да се спази законовия срок и да се отговори на фирмата по искането  им,  вчера кметът Фандъкова заяви, че ще иска поредното обследване на съществуващото трасе и станциите построени през 1961 година.

За всички, които имат и бегла представа какво е лифт, е ясно, че няма защо съоръжение с 4 местни кабини, с капацитет едва 600 души на час, построено преди 60 години и неработещо от 25 години, строено по стандарти от 50те години на миналият век, да се ремонтира или да се подмени със същото.

Това е и абсолютно безсмислено, защото никой вече не произвежда такъв тип четириместни кабини. Нелепо е да се запази същия капацитет от 600 човека и да се чака отново с часове да се качат туристите на Копитото. Не съществува никаква смислена икономическа логика, някой, пък дори да е и Община София, да даде десетки милиони за лифт, който няма да е нито модерен, нито функционален, на който ще се трупат опашки от чакащи изнервени хора.

Столична община трябва да последва примера на Самоков и незабавно, както закона изисква, да проведе процедурите си по разрешаване на искането на „Витоша ски“ за разработване на СПУП. Да се разберат и с Министерство на околната среда и водите, дали плана на Витоша позволява или не подмяната. Ако не, трябва да го променят, защото е срамно, че за 40 години Витоша няма един нов лифт. Самата компания вчера заяви, че й трябват само няколко месеца след одобрението, за да подмени старият лифт с нов и най-накрая сагата Витоша да свърши. Така както може в Самоков, трябва да може и в София.


     

Здравко 15.06.2020 г., 19:11 ч.

Две са богатствата на София. Термалната вода и Витоша.Затова града е точно на това място.Фандъкова загроби и двете.От банята направи музей а на Витоша нищо не направи.

Ангел Станчев13.06.2020 г., 16:26 ч.

Все пак за София комисионните са високи от тия за Самоков и докато не се преведът ще има само Витоша пешеходци

Александър Петров13.06.2020 г., 06:28 ч.

Както никой вече не кара и ремонтира Лада или Москвич така и лифтовете на Витоша са като старата кола вървят ама някак си все още ако вървят . Или по умните са го казали , че който не може или не иска да свърши работата си намира причини или пропуска сроковете докога бившата дакалица ще ни успива с общи приказки вместо да си издух

Стенмарк12.06.2020 г., 13:20 ч.

Браво на самоковци и ууууу за Фандъкова.

 


Последни