ВАС отмени решенията на Сандов, които блокираха АМ Струма

  02 Ноември 2022, 22:29     5445     2   
     


Придвижването на процедурата за строителството на АМ Струма през Кресненското дефиле вече зависи единствено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Иван Шишков.

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд отмениха двете решенията, взети от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, които блокираха изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Както от Еко Новини първи съобщихме на първи август, двете скандални заповеди на Сандов, които бяха последният му опит незаконно да спре строителството на АМ Струма, бяха публикувани в 17 часа в деня, когато редовното правителство се оттегли, а на следващия ден встъпи служебното.

Според двата различни съдебни състава, Борислав Сандов е подписал решенията, №10-ОС/01.08.2022 г. и № 09-ОС/01.08.2022 г., без основание, в нарушение на административния ред.

Определенията на ВАС са по жалби на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Асоциацията на пострадали от катастрофи“.

Те са обжалваеми пред петчленен състав в срок от две седмици, но единствено от страните по делото, тоест Министерството на околната среда и водите или жалбоподателите.

Подобно развитие обаче не се очаква, тъй като нееднократно служебният министър Росица Карамфилова е изразявала публично мнението, че заповедите на Сандов от първи август противоречат на закона.

И в двете определения на ВАС изрично се казва, че съдът „ВРЪЩА административната преписка на компетентния административен орган – министъра на околната среда и водите, за продължаване на процедурата по оценка на съвместимостта“.

Припомняме, че въпреки манипулациите на Сандов, че ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле е изтекъл на 19 октомври 2022 г, служебният министър опроверга тези твърдения и потвърди датата 23 май 2022г. Дотогава трябва да започнат дейности по трасето и България няма да връща 1.6 млрд. евро на Брюксел за изграденото до сега.

За да се спазят сроковете сега е важно Министерство на екологията и Министерство на регионалното развитие да работят в пълен синхрон, за да се спазят сроковете наложени от ЕК, а именно, че до 2027-2029 година магистралата трябва да е въведена в експлоатация.

Тук може да видите ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 9788 от 02.11.2022г. и ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 978102.11.2022г.


     

Алекс09.11.2022 г., 11:48 ч.

Добре, че е ВАС в този случай! Но някой няма ли да потърси служебна отговорност на Борислав Сандов за решение в ущърб на държавата?!?

Berk03.11.2022 г., 14:39 ч.

Карамфилова, ще поърсиш ли персонална отговорност и на боби сандов и на михаела доцова (директор на Д "Правна" в повереното Ви министерство!) - нефелници!
Ще ревизираш ли ВСИЧКИ назначения от доказалите се мощенници сандов, белев и клика?!

 


Последни