Защо в Гърция може да се строи до брега, а в България не

  12 Август 2020, 20:43     1836     1   
     


Снимка: Хотелът с 56 стаи на брега на залива Вати, остров Тасос.

Хотелът, който виждате на снимката, е построен на живописния залив Вати на остров Тасос. Сградата е буквално на няколко метра от морето.

Зелената морава пред нея се слива с пясъка. Пътят към хотела, който минава покрай известния Мраморен плаж е укрепен и е асфалтиран. На границата с плажа има басейн и джакузи.

Наоколо са само борови и смърчове гори. Мястото е привлекателно и от към морето, защото целодневно е пълно с лодки и корабчета за разходка.

Историята на хотела е интересна. Той е започнат преди около 15 години. Инвеститор е компанията на богата германка ,собственик на повечето мраморни кариери на острова. Тогава тя е женена за грък, доста по млад бивш готвач. Освен на кариери, тя е собственик на казина в Монте Карло. Преди 10 година жената се споминала и цялото наследство остава мъжа й. Той живее в Монако, но и има и разкошна резиденция пак на брега на морето близо до залива Макриамос. Миналата година, вече богатият грък, достроява хотела и в края на август тази година ще бъде пуснат в експлоатация.

Този хотел, построен на брега на морето, не е изключение за острова. Повечето са изградени непосредствено зад плажовете, но никой от местните не протестира. Напротив всички са доволни. Повече инвестиции означава много туристи, работни места, данъци за общината и държавата.

Много показателен пример за това как се отнасят с инвеститорите в туризма е хотела на собственика на българската компания Арома, Лукан Луканов. Той изгражда комплекс на брега на морето в залива Св.Йоан в южната част на острова близо до Алики. Хотелът е стапаловиден по склона на планината с почти 600 легла и е  точно зад плажа. Посещаван е и от българи, гърци и чужденци. Никой никога не е протестирал срещу него. Напротив местните хора говорят с уважение за това, че български гражданин рискува с многомилионна инвестиция.

Така е в Гърция.

Как е в България - инвеститорите по морета и планини са врагове на народа и природата. Те са гонени с всички средства. Зелени протестират. Подават жалби в прокуратурата и съдилища. Някои медии буквално малтретират дръзналите да се заемат с подобен риск Държавните и общински институции, които преди това са дали разрешения веднага се намесват и спират всичко. Цялата общественост се занимава с една сграда или имот.

Така беше изгонен от България  най-известният архитект в света сър Норман Фостър. Същото се случи и с испанската мега компания Ибердрола. Подобни е положението и в българските планини в, които няма построен нито един нов лифт за последните 15 години.

Не може да се намери адекватен отговор на въпроса, защо в Гърция може, а в България не. И в южната ни съседка има Натура 2000. Има и зелени.

В Гърция не се страхуват от протести щом нещо може да е от полза за нацията и са спазени законите. У нас популизма управлява и затова всички реформи и идеи се блокират.


     

Иван20.08.2020 г., 11:42 ч.

Защото в Гърция нямат платени зелени както ние си имаме Тома Белев, затова!