Десет еколога протестират срещу АМ Струма пред МРРБ

  11 Май 2023, 12:42     1732     1   
     


Десет еколога, начело с бившия главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев по време на мандата им като министър и заместник министър на околната среда и водите – Андрей Ковачев, протестират пред Министерство на регионалното развитие срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Полицаите и журналистите са повече от протестиращите.

Привечер същите активисти излязоха на протест пред Народното събрание. Там се събраха общо около 30 човека – основно представители на зелени неправителствени организации и на незаконните рафтинг комплекси в Кресненското дефиле.  

Рафтъри построили незаконно вилно селище в защитена зона Кресна - Илинденци 

Това е по поредният малоброен протест на еколозите. Те лобират за два 15-километрови тунела, проект зад който стои швейцарска фирма.

Това се случва на фона на научния консенсус, че там тунели е невъзможно да се прокопават, защото това е най-сеизмичният пролом в тази част на Европа.

Разумно ли е да се строи 15-километров тунел през най-земетръсната зона в България? 

Друг проблем е високата радиоактивност в района. По трасето до скоро са експлоатирани четири уранови мини. Също така, няма място в България, където да може да се извозят със специализиран транспорт и депониран почти 10 милиона тона радиоактивни земни маси.

Къде ще се депонират 10 милиона кубични метра радиоактивни скали от тунела на АМ Струма? 

Въпреки всички доводи и факта, че в Кресненското дефиле са загинали десетки хора, зелените продължават акциите си в полза на швейцарският проект.


     

Да12.05.2023 г., 13:35 ч.

БобИто, темата, андреИчо..големи боклуци ненаяли се! АМ " Струма" да се дострои! Чакаме от 2003 г!