Зелените отново опитват да превземат Министерство на екологията

  15 Декември 2023, 15:37     6543     0   
     


След като Тома Белев стана съпредседател на партията “Зелено движение”, той и Борислав Сандов подновяват опитите отново да се настанят в министерските кресла в Министерството на околната среда и водите, научи Еко Новини. 

Белев и Сандов изпълняват предварително разработен сценарий.

Първата стъпка беше да овладеят партията „Зелено движение“. Направиха го на конгреса през ноември. След грозни скандали и взаимни обвинения във финансови машинации, досегашният съпредседател Владислав Панев беше отстранен и на негово място бе избран Тома Белев.

Ръководни постове получиха и Андрей Ковачев, Петко Ковачев, доскорошната журналистика от Дневник - Вера Стаевска. Не е пропуснат и заместник директорът на Природонаучния музей към БАН, Стоян Бешков. В новата управа са и активистките Катерина Раковска и Вяра Петканчин. Всички от изброените участват в различни неправителствени организации от Коалицията "За да остане природа в България" и в швейцарския екофонд „WWF“.

Пълно сливане на гражданския сектор с партийните структури.

Зелено движение е маргинална екопартия, създадена преди 15 години, на базата на коалицията от НПО-та "За да остане природа в България". Неин ментор е Евгени Дайнов. Амбициите на зелените са за сериозно участие във властта и пряк достъп до европейските фондове за екология и обществените поръчки. На всички избори от тогава досега резултатите на партията са повече от скромни. Обикновено зелените вземат между 0.4 -0.5% - не повече от 20 000 гласа. На последните местни избори, от общо 5600 съветника в общините, те имат едва 6. Въпреки ниското обществено доверие, еколозите, чрез  участието си в коалицията „Демократична България“, успяха да се намърдат в Министерство на околната среда и водите. Борислав Сандов  беше министър и вицепремиер по климата - пост измислен за удовлетворяване на егото му и за по-висока заплата. Тома Белев е  назначен за заместник министър, а приближените им за съветници в министерството.

Какво свършиха Белев и Сандов в Министерството на околната среда и водите, за да искат пак властта?

1.Още на 30 декември 2021г., само седмица след като Тома Белев беше назначен за зам. министър, Министерски съвет прие плана за управление на парк Българка, без задължителната екологична оценка. Той е на стойност 2.6 млн. лв. и е изготвен от екип с ръководител Тома Белев, в качеството му на физическо лице. Планът е обжалван от община Габрово, защото блокира обходният път на града и строителството на тунела под Шипка.

Впоследствие стана ясно, че, за да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния околовръстен път на Габрово, Белев вкарал териториите, през които трябва да минават двете трасетата, в плана за управление на парк Българка като зони с резерватен режим с тотална забрана на каквото и да е строителство.

Община Габрово обжалва Плана за управление на парк Българка, пречи на тунела под Шипка

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Съдът отхвърли решението на МС за одобрение на плана за парк Българка 

2. Първият грандиозен скандал, който предизвика Сандов беше, че подписа споразумение с частна съмнителна паравоенна фирма за охрана на зоните в Натура 2000. Той първоначално излъга като заяви, че това не е вярно. След като Еко Новини публикувахме договора обаче, Сандов се скри. Дори симпатизанти на зелените го подложиха на тежки критики за това решение и му потърсиха сметка срещу какво и защо го е направил.

През декември 2022г. Върховна касационна прокуратура и Агенция държавна финансова инспекция започнаха проверка по случая и влязоха в Министерството на околната среда и водите. Тя все още не е завършена.

МОСВ е дало на съмнителни частни гардове да пазят защитените зони

Прокуратурата влезе в МОСВ заради споразумение на Сандов 

3. Първият закон, който предложи Сандов още през януари месец беше да се възстанови двуинстанционното обжалване на екологичните оценки и ОВОС за проектите от национално значение - магистрали тунели, ЖП инфраструктура и проекти от енергетиката. Това възстанови   възможността зелените НПО да блокират, в зависимост от техните интереси, всеки проект, който решат, че трябва да се спре. Срещу това изменение бяха дори и шестима депутати, начело с Ивайло Мирчев, от Продължаваме промяната и Демократична България. Законът мина, за да угодят на зелени, но ще влезе в сила от 2024г., защото всички осъзнават, каква глупост е това.

Зелените прокарват законови промени, блокиращи напълно инвестициите в България

4. Еднолично и набързо, със сериозно съмнение за зависимости, Тома Белев разреши застрояването на Аркутино, въпреки че проектът Знаме на мира е в резерват Ропотамо. За това си действие бившият зам. министър отнесе здрава критика най-вече от своите съмишленици. Строителството на комплекса в момента е в разгара си.

Екоминистерството е разрешило застрояването на Аркутино  

След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила 

5.Министерство на екологията на практика провали разширението на ПАВЕЦ "Чаира", така необходима за енергийната ни система. МОСВ прие решенията на съвета по биоразнообразие и обяви защитена зона Ниска Рила. В нея се оказа, че влиза язовира Яденица, който е основната част от реконструкцията за  повишаване на мощността. За този проект министерство на енергетика се похвалиха, че ще започне скоро. Заради Ниска Рила това вече няма как да се случи.

Екоминистерството блокира разширяването на ПАВЕЦ Чаира

6. Друго постижение на двамата представители на „Зелено Движение“, което съставлява 1/3 от Демократична България, бе, че отказаха да назначат екологична оценка на скандалното предприятие Насекомо. Не само това, Сандов отмени заповедта на предшественика си Асен Личев, с която той възлага такава оценка. Припомняме, че фирма Насекомо се помещава само на няколко километра от столицата, в Лозен. Насред жилищни сгради и къщи. Там се отглеждат генномодифицирани черни мухи войници, вид, който е неестествен за България, инвазивен е и се храни с мърша. От там идва и зловонната миризма, заради която жители на селото многократно протестираха.

Защо Сандов отказва да назначи екологична оценка на фермата за ГМО насекоми в София?  

7. За да вдигне падащия си рейтинг, въпреки денонощното бе по телевизионни студиа, Сандов измисли пиар акция със затварянето на Брикел. И това той прави в апогея на световната енергийната криза и скачащите цени на тока. Бившият министър се опита са спре това структурно важно предприятие за енергийната сигурност на страната. Разбира се съдът отмени и това решение на Сандов. Върховният административен съд се произнесе в ползва на ТЕЦ-а. 

ВАС: ТЕЦ Брикел ще работи до решаването на спора 

8. Най-голямото предателство към интересите на страната Сандов сътвори в последният си час като министър. В 17.00 на първи август Сандов подписва решение, с което се отменят голяма част от  процедурите  по ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле. Този документ се оказа изготвен не от служители на ведомството, а от съветника на Сандов – екологът-активист и бивш съпредседател на партия „Зелените“,  Андрей Ковачев. Тези две решения се пускат и без  задължителните процедури по съгласуване в самото министерство.  Съмнения има и в извеждането им в деловодната система. Още същият ден от Агенция пътна инфраструктура  обявиха, че ще обжалват. От над 20 години зелените лобират за тунел през Кресненското дефиле. Има твърдения, че това те го правят в полза на швейцарска компания, която има  пробивни машини.

Впоследствие съдът отмени заповедите на Сандов, а Тома Белев се опита да организира няколко малобройни протеста в Кресна, на които присъстваха около 20 екоактивиста, рафтъри и собственици на незаконни заведения.

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира АМ Струма през Кресненското дефиле

ВАС отмени решенията на Сандов, които блокираха АМ Струма 

9. Тандемът Белев-Сандов се опита да направи зелен инхаус, давайки 4.7 милиона лева на Националния природонаучен музей, без да бъде проведен търг или конкурс. Припомняме, че зам. директор на музея е Стоян Бешков, който е сред най-приближените на тандема, а преди месец бе арестуван за вандалски прояви при първа копка на пътен възел Кресна.

През март Върховна административна прокуратура започна проверка на бившите министър и зам. министър на околната среда и водите за участие в схема за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лв, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Екоминистерството превръща два института към БАН в черна каса на зелените 

Нова проверка срещу Сандов, дал 4.7 милиона без търг 

Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв. 

 


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3543    1